Niedzielna południowa kawa
nie może obyć się bez dodatku czegoś słodkiego. Ponieważ na Święta Wielkanocne
miałam w planach większą ilość sernika, zakupiłam zapas mielonego sera
twarogowego. Niestety, plany uległy zmianie i wykorzystałam tylko jedno z dwóch
wiaderek sera. Dziś stwierdziłam, że wykorzystam zapasy i upiekę sernik na
kruchym spodzie. Do zrobienia kruchego ciasta wykorzystałam przepis znaleziony
w jakiejś gazecie. Jest bardzo prosty i nie wymaga użycia robota kuchennego ani
nawet siekania nożem. Sam sernik od kilku lat robię na podstawie ‘Sernixa’
Dr.Oetkera. Z jedną zmianą – zamiast 750 g sera, dodaję 1 kg (czyli tyle, ile
jest w wiaderku).
SERNIK
NA KRUCHYM SPODZIE
Kruche ciasto (bardzo
proste)
·
80 g masła
·
1 żółtko
·
50 g cukru (około ½ szklanki)
·
150 g mąki pszennej (trochę mniej niż 1 ½ szklanki)
Sernik
Wierzch
·
1 białko
·
2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Składniki na kruche ciasto
wkładamy do miski i ugniatamy do uzyskania kulki ciasta.
Początkowo
wszystko wygląda tak, jakby nigdy nie miało się połączyć w jednolitą masę, ale po
kilku minutach składniki łączą się ze sobą.
Jeśli
nie używamy robota kuchennego, tylko mieszamy składniki ręką, to masło powinno być
miękkie.
Kruche ciasto wymaga schłodzenia,
więc wkładamy je do lodówki co najmniej kilka minut. Włożone do zamrażalnika może
spokojnie poleżeć tydzień, tylko przed wykładaniem do foremki należy wyjąć je odpowiednio
wcześnie, by przestało być zamrożoną bryłą.
Sernik
Zgodnie z opisem na ‘Sernixie’
Ubite
na pianę białka dodajemy na końcu, delikatnie mieszając łyżką.
Wierzch
Białko, które zostało ze składników
do ciasta kruchego, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy.
Formę wykładamy papierem lub
smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę kruszymy
ciasto i uklepujemy, aby uzyskać spód o mniej więcej jednakowej grubości. Wylewamy
masę serową i delikatnie wygładzamy. Na wierzch wylewamy białko ubite z cukrem.
Także delikatnie wygładzamy, aby pokryło całą powierzchnię ciasta.
Pieczemy około 50 minut w piekarniku
nagrzanym do 170 st. C.
Po upieczeniu zostawiamy w
wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami, na kilkanaście minut. Dopiero potem
wyjmujemy i studzimy w niższej temperaturze.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz