Książki

niedziela, 4 maja 2014

Przepis na ciasto kruche z sernikiem

Niedzielna południowa kawa nie może obyć się bez dodatku czegoś słodkiego. Ponieważ na Święta Wielkanocne miałam w planach większą ilość sernika, zakupiłam zapas mielonego sera twarogowego. Niestety, plany uległy zmianie i wykorzystałam tylko jedno z dwóch wiaderek sera. Dziś stwierdziłam, że wykorzystam zapasy i upiekę sernik na kruchym spodzie. Do zrobienia kruchego ciasta wykorzystałam przepis znaleziony w jakiejś gazecie. Jest bardzo prosty i nie wymaga użycia robota kuchennego ani nawet siekania nożem. Sam sernik od kilku lat robię na podstawie ‘Sernixa’ Dr.Oetkera. Z jedną zmianą – zamiast 750 g sera, dodaję 1 kg (czyli tyle, ile jest w wiaderku).

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

Kruche ciasto (bardzo proste)
·         80 g masła
·         1 żółtko
·         50 g cukru (około ½ szklanki)
·         150 g mąki pszennej (trochę mniej niż 1 ½ szklanki)
Sernik




















Wierzch
·         1 białko
·         2-3 łyżki cukru


Wykonanie:

Kruche ciasto:

Składniki na kruche ciasto wkładamy do miski i ugniatamy do uzyskania kulki ciasta.

Początkowo wszystko wygląda tak, jakby nigdy nie miało się połączyć w jednolitą masę, ale po kilku minutach składniki łączą się ze sobą.
Jeśli nie używamy robota kuchennego, tylko mieszamy składniki ręką, to masło powinno być miękkie.

Kruche ciasto wymaga schłodzenia, więc wkładamy je do lodówki co najmniej kilka minut. Włożone do zamrażalnika może spokojnie poleżeć tydzień, tylko przed wykładaniem do foremki należy wyjąć je odpowiednio wcześnie, by przestało być zamrożoną bryłą.

Sernik
Zgodnie z opisem na ‘Sernixie’

Ubite na pianę białka dodajemy na końcu, delikatnie mieszając łyżką.

Wierzch
Białko, które zostało ze składników do ciasta kruchego, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy.

Formę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę kruszymy ciasto i uklepujemy, aby uzyskać spód o mniej więcej jednakowej grubości. Wylewamy masę serową i delikatnie wygładzamy. Na wierzch wylewamy białko ubite z cukrem. Także delikatnie wygładzamy, aby pokryło całą powierzchnię ciasta.

Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami, na kilkanaście minut. Dopiero potem wyjmujemy i studzimy w niższej temperaturze.


Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz